Τί θα πρέπει να γνωρίζετε για το πρώτο του μπάνιο στη θάλασσα;


Η ηλικία για το πρώτο μπάνιο ποικίλει ανάλογα με τις συνθήκες. Πάντως για να έχει νόημα για το παιδί, δηλαδή να εισπράξει ευχαρίστηση και τα οφέλη της θάλασσας, είναι καλύτερα αυτό να είναι άνω των τριών μηνών. Παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για την γνωριμία του παιδιού με τη θάλασσα.
·         Προτιμήστε μια ώρα χωρίς πολύ φασαρία και χωρίς πολύ ζέστη. Το μωρό είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στη ζέστη. Οι καταλληλότερες  ώρες για τη θάλασσα είναι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.
·         Μην το πιέσετε να κάνει κάτι που δε θέλει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ξεκινήστε με παιχνίδι δίπλα στο νερό και αφήστε εκείνο να αναζητήσει να μπει στη θάλασσα. Εσείς απλά έχετε υπομονή και ενθαρρύνετέ το σε αυτά που κάνει. Το νερό πρέπει να είναι για το παιδί κάτι ξεχωριστό, άμεσα συνδεδεμένο με το παιχνίδι και την ευχαρίστηση.
·         Μην ξαφνιαστείτε αν παρότι το παιδί σας πέρσι δεν φοβόταν, φέτος φοβάται. Μεγαλώνοντας έχουμε περισσότερη αίσθηση κινδύνου. Δώστε του το χρόνο του σαν να είναι η πρώτη του φορά στη θάλασσα.
·         Τις πρώτες ημέρες στην παραλία πρέπει να κάθεται ελάχιστα στον ήλιο και πάντα με αντηλιακή κρέμα, ένα φανελάκι και καπέλο. Καλό είναι να φορά παπούτσια για την καυτή άμμο.
·         Ένα μπουκάλι νερό (ή μπιμπερό για τα μικρότερα παιδιά) και κάποιο σνακ, π.χ. φρούτα, είναι απαραίτητα.
·         Αν το παιδί είναι ως τριών ετών προσέξτε για αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του. Ούτως ή άλλως δεν πρέπει να το αφήνετε να παίζει μόνο του, γιατί η θάλασσα είναι πολύ επικίνδυνη στις τόσο μικρές ηλικίες. Το παιδάκι μπορεί να πνιγεί σε πολύ μικρό βάθος, γι' αυτό καλό είναι να είστε κοντά του ακόμα και όταν πλατσουρίζει στα ρηχά. Οι μεγαλύτερες ηλικίες σωστό είναι κι αυτές πάντα να επιβλέπονται και να φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο όταν κολυμπούν. Συνήθως από την ηλικία των πέντε ετών, το παιδί μπορεί να μάθει να κολυμπά.
·         Στρώματα και λαστιχένιες βαρκούλες πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την επίβλεψή σας.
Η θάλασσα είναι ευεργετική κυρίως για τα παιδιά που υποφέρουν από φαρυγγο-αμυγδαλίτιδες ή που μολύνονται συχνά στις άνω αναπνευστικές οδούς, στους βρόγχους και στην τραχεία. Επίσης, κάνει καλό και στα παχουλά παιδιά. Η κολύμβηση είναι η καλύτερη άσκηση γιατί κινούνται όλοι οι μύες του σώματος, αναπτύσσονται οι πνεύμονες και θωρακίζεται η υγεία του παιδιού. Τέλος, με την ηλιακή ακτινοβολία τα παιδιά παίρνουν βιταμίνες A και D που βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξή τους. 

Comments