Το παιδί μου είναι παχύσαρκο. Τί πρέπει να κάνω;


Η παιδική παχυσαρκία είναι συχνό νόσημα στο δυτικό κόσμο και υπολογίζεται ότι στη χώρα μας φτάνει το 10% των παιδιών. Έχει οικογενή  επίπτωση οφειλόμενη σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.  Η δευτεροπαθής παχυσαρκία, δηλαδή η οφειλόμενη σε κάποιο νόσημα είναι<1% των περιπτώσεων.

Ο οικογενής χαρακτήρας δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελεί δικαιολογία της κατάστασης του παιδιού και να αναβάλει τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Η αντιμετώπιση συνίσταται σε:
  1. περιορισμό θερμίδων
  2. αύξηση δραστηριότητας
  3. τροποποίηση συμπεριφοράς του παιδιού αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος. (Το ενδεχόμενο απόκτησης παχύσαρκου παιδιού αν και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι  είναι 30-65%, αν είναι ο ένας 25-50%, ενώ αν δεν είναι κανένας μόνο 6-10%)

Η ηλικία και η εμφάνιση επιπλοκών, κυρίως υπέρτασης, αποτελούν τα κριτήρια επιλογής θεραπείας.

Χωρίς υπέρταση
Με υπέρταση
< 7 ετών
Διατήρηση σταθερού βάρους
Απώλεια βάρους
ετών 
Απώλεια βάρους

Η πιθανότητα να εξελιχθεί το παχύσαρκο παιδί σε παχύσαρκο ενήλικο αυξάνει με την ηλικία και για τους εφήβους φτάνει το 75%. Τί σημαίνει αυτό; Το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικό, που και αυτό καθόλου αμελητέο δεν είναι και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως κατάθλιψη.

Το παχύσαρκο παιδί μπορεί να παρουσιάσει:
  • αποφρακτικού τύπου άπνοια
  • κυψελιδικό υποαερισμό
  • αναπνευστική ανεπάρκεια
  • λιπώδη διήθηση του ήπατος
  • χολολιθίαση
  • καλοήθη ενδοκράνια υπέρταση
  • ορθοπαιδικά  προβλήματα
Κυριότερη όμως επιπλοκή της παχυσαρκίας είναι η ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μεταβολικό σύνδρομο παρουσιάζει το 30% των μέτρια παχύσαρκων και το 50% των σοβαρά παχύσαρκων παιδιών.

Συμπερασματικά  λοιπόν, η ευθύνη του παιδιάτρου είναι μεγάλη στο να καθοδηγήσει την αντιμετώπιση του παχύσαρκου παιδιού, αλλά η ευθύνη του γονιού ακόμη μεγαλύτερη στο να συμμορφωθεί σε αυτή την αντιμετώπιση, κυρίως με το ίδιο το παράδειγμά του.

Comments