Αδενοϊός , δηλαδή τί;


Μια από τις συχνότερες παθήσεις των παιδιών, η οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα έχει πολύ συχνά (ως 85%) ιογενή αιτιολογία. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στις ηλικίες κάτω των τριών. Ένας από τους ιούς που συχνά ακούν οι γονείς ως πιθανό αίτιο είναι και ο αδενοϊός.

Υπάρχουν περισσότεροι από 50 ορότυποι, οι οποίοι μεταδίδονται  κυρίως με σταγονίδια. Ο ιός αφορά περισσότερο παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών και μπορεί να εκδηλωθεί από το αναπνευστικό, τα μάτια, το γαστρεντερικό, το ουροποιητικό ή σπανιότερα σαν συστηματική νόσος ιδίως σε παιδιά ανοσοκατεσταλμένα.

Η συχνότερη εικόνα έχει ως εξής: πυρετός συχνά >39° C που διαρκεί  4-5 μέρες (αλλά μπορεί και 10), με καταρροή, βράγχος φωνής, φαρυγγίτιδα, τραχηλική λεμφαδενίτιδα, βήχα, ωτίτιδα και επιπεφυκίτιδα. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προβάλλει και μόνη της και να επιμείνει για εβδομάδες(!). Στα βρέφη μπορεί να προκαλέσει αποφρακτική βρογχιολίτιδα.

Άλλες φορές μπορεί να προβάλλει ως γαστρεντερίτιδα, ή να συνδυάζει εικόνα γαστρεντερίτιδας με συμπτώματα από το αναπνευστικό, ή να προκαλέσει μεσεντέριο λεμφαδενίτιδα.

Δυσουρικά ενοχλήματα και εικόνα αιμορραγικής κυστίτιδας διάρκειας λίγων ημερών είναι μια ακόμα εικόνα οφειλόμενη στον αδενοϊό.

Η διαφοροδιάγνωση από μικροβιακής αιτιολογίας φαρυγγοαμυγδαλίτιδα είναι δύσκολη. Η ανεύρεση του ιού στις καλλιέργειες δεν τεκμηριώνει τη διάγνωση, η οποία τίθεται ορολογικά με την ανεύρεση IgM αντισωμάτων ή ορομετατροπή των IgG.


Η θεραπεία είναι συμπτωματική και πολλά παιδιά έχουν την ανάγκη νοσηλείας ειδικά όταν ο πυρετός διαρκέσει >4 μέρες.

Comments