Πρώιμη ήβη, δηλαδή;


Η έναρξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, όπως είναι η τρίχωση του εφηβαίου ή της μασχάλης (αδρεναρχή) καθώς και η ανάπτυξη του στήθους (ήβη) στα κορίτσια, θεωρείται φυσιολογική μετά την ηλικία των 8 ετών.
Εάν η τριχοφυΐα στο εφήβαιο ή στη μασχάλη έχει αρχίσει πριν την ηλικία των 8 ετών, χαρακτηρίζεται ως πρώιμη αδρεναρχή και πρέπει να διερευνηθεί μήπως οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Εάν είναι σε άλλες θέσεις του σώματος, πόδια, χέρια, πλάτη, χαρακτηρίζεται ως σωματική και δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Η ανάπτυξη του στήθους στο κορίτσι σηματοδοτεί την έναρξη της ήβης και οδηγεί σε ολοκλήρωση με την έμμηνο ρύση μετά δύο περίπου χρόνια.
Η εμφάνιση του στήθους πριν την ηλικία των 8 ετών χαρακτηρίζεται ως πρώιμη ήβη και επιβάλλεται η διερεύνηση για πιθανά παθολογικά αίτια. Η διερεύνηση περιλαμβάνει ειδικές ορμονικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα ωοθηκών καθώς και μαγνητική τομογραφία υποθάλαμο-υποφυσιακής περιοχής του εγκεφάλου, εάν η ήβη είναι κεντρικής αιτιολογίας.
Η εμφάνιση της ήβης μετά την ηλικία των 8 ετών θεωρείται φυσιολογική ως προς τον χρόνο έναρξης. Θα πρέπει όμως να εκτιμηθεί το ανάστημα του παιδιού σε σχέση με την οστική του ηλικία, γιατί μια πρώιμη ή ενωρίς ήβη θα επηρεάσει την ανάπτυξη και το τελικό του ανάστημα. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί η ωριμότητα και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού για την αποδοχή αυτής της  αλλαγής στη ζωή του.
Αντίστοιχα στα αγόρια πρώιμη ήβη (εφηβεία) θεωρείται η εμφάνιση σημείων εφηβείας πριν την ηλικία των εννέα (9) ετών. 
Ενώ η ιδιοπαθής πρώιμη ήβη αποτελεί το 70% των περιπτώσεων  κεντρικής πρώιμης ήβης στο κορίτσι, στο αγόρι συναντούμε πιο πολύ ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος ως αιτίες κεντρικής πρώιμης ήβης. Συχνότερη στα αγόρια είναι η περιφερική πρώιμη ή ψευδής ήβη, που οφείλεται σε αρρενοποιητικά επινεφριδιακά καρκινώματα και καρκινώματα των όρχεων, που παράγουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη ήδη πριν τον 5ο χρόνο ζωής.

Η παροδική γυναικομαστία σε κάποια εισερχόμενα στην εφηβεία αγόρια, δεν έχει καμιά παθολογική σημασία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει κάποια ψυχολογική ανασφάλεια. 

Κλινικά, χωρίς συνέπειες πρέπει να θεωρηθεί  η πρώιμη αδρεναρχή, με πρώιμη εμφάνιση του εφηβαίου στο αγόρι πριν τα  9 χρόνια, με ή χωρίς τρίχωση μασχαλών. Άλλα σημεία εφηβείας δεν ανευρίσκονται. Τα παιδιά αυτά έχουν ελαφρά προχωρημένη οστική ηλικία, όμως η έναρξη της εφηβείας  είναι φυσιολογική. Το τελικό ανάστημα επίσης θεωρείται φυσιολογικό.



Η πρώιμη ή η ενωρίς ήβη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα τα οποία αναστέλλουν την ήβη για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο, πάντα σε σχέση με την ηλικία του και την ανάπτυξή του. Η βελτίωση του τελικού ύψους κυμαίνεται μέχρι 10 εκατοστά.

Comments