Στασιμότητα βάρους; Αντιμετώπιση.

Προβλήματα πρόσληψης βάρους παρουσιάζει σημαντικό ποσοστό των παιδιών. Πότε όμως έχουμε πραγματικά ανεπαρκή πρόσληψη βάρους και επομένως πρέπει να βάλουμε το παιδί σε διαδικασία ελέγχου;

Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους έχουμε στις παρακάτω περιπτώσεις:
Βάρος σώματος < 3η ΕΘ
Μείωση σωματικού βάρους κατά 2 σταθερές αποκλίσεις 
Βάρος σώματος < 80% του ιδανικού για το ύψος βάρους 
ΒΜΙ  < 3η  ΕΘ

Σε αυτές τις κατηγορίες και αν το πρόβλημα είναι ήπιο ο παιδίατρος πρέπει να στείλει εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν, εκτός της γενικής και καλλιέργειας ούρων, εξετάσεις αίματος για έλεγχο αιμοσφαιρίνης, φερριτίνης, ΤΚΕ, CRP, ηλεκτρολυτών,  ανοσοσφαιρινών και ειδικών RAST, ορολογικό έλεγχο κοιλιοκάκης και έλεγχο θυρεοειδικής λειτουργίας. Επίσης, μικροσκοπική εξέταση κοπράνων και  Mayer κοπράνων. Αν η υποθρεψία είναι μέτρια ή σοβαρή, τότε ο έλεγχος του παιδιού επιβάλλεται να γίνει ενδονοσοκομειακά.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μόνο ένα 20% εμφανίζει οργανική αιτιολογία, ενώ στις περισσότερες φορές η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους αποτελεί φυσιολογική παραλλαγή ανάπτυξης. 

Επίσης, στα βρέφη, οπού το πρόβλημα θορυβεί συνήθως πιο εύκολα το περιβάλλον, η αλλεργία στο γάλα αγελάδος είναι η συχνότερη οργανική αιτία και ακολουθούν η ουρολοίμωξη και η κοιλιοκάκη. 

Στα μη οργανικά αίτια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη μειωμένη προσφορά θερμίδων είτε λόγω λανθασμένης αραίωσης του γάλατος ή υπερβολικής χορήγησης άλλων υγρών (χαμομήλι, χυμοί), είτε (δυστυχώς στη σημερινή εποχή) λόγω φτώχειας.

Comments